Kamenný obchod v Praze naposledy otevře v pátek 26.7.2024, přijďte si ještě udělat radost. E-shop tu pro vás bude beze změny i nadále.

Svatební šaty ani koláčky v Leron neseženete, ale vyladěné doplňky ano

Šaty máme, svatební sice ne, ale hostky si mají z čeho vybírat. Koláčky nepečeme, ale kousek je Zrno zrnko a u nás si místo plného žaludku můžete udělat radost krásným doplňkem. Ty máme i pro muže. A pokud to máte do Nuslí z ruky, vybírat můžete i online. Svatební sezóna je v plném proudu.

Doplňky pro svatební hosty i nevěsty a ženichy

Chcete na svatbě mít něco jedinečného? Zazářit a zároveň se cítit pohodlně můžete v mušelínových šatech s decentní kabelkou na nezbytnosti, které chcete mít vždy po ruce. Vkusné šperky jsou téměř samozřejmostí. Případně pro svatbu venku lze zvolit květinový doplněk, který vydrží a neuvadne. Krásné čelenky nebo věnečky nám vytváří Kvete kvítí.

Pro muže lze doporučit kombinaci dřevěného motýlka a manžetových knoflíčků z dílny Labatti. Pokud chcete naředit nudu, stačí si vzít originální ponožky

Svatebni doplnky

Svatební dar nemusí být nuda

Svatební dar pro novomanžele může být praktický. Někdy si pár sám řekne, jaké věci by uvítal například do nové domácnosti. Možná byste jim ale raději dali dárek, který je originální a osobitý. Cestovatelské fotoalbum a průvodce Výletník potěší páry, které rády poznávají a výletují po České republice. Na každé z 20 stran je tip na jeden výlet s návrhy, kam si během poznávání zajít na něco dobrého. Protější strana je určena pro jejich zápisky a fotografie. Album obsahuje mapku s vyznačenými cíli výletů a jedna strana je milým věnováním pro nové majitele alba. Více o fotoalbu Výletník najdete na e-shopu.

Cestovatelské album a průvodce v 1 Výletník Leron

Netroufáte si vybírat konkrétní dar a přejete si novomanželům darovat raději peníze ve vkusném dárkovém balení? Možná vás zaujme ručně vyrobená svatební dárková krabička na peníze od Katky z Krabičkárny.

Inspirujte se v našem speciálním výběrů dárků a doplňků na svatbu na e-shopu. Najdete v něm nejen tipy na svatební dárky. Vybrali jsme pro vás třeba šperky, kabelky i pánské doplňky, které se tematicky hodí pro svatebčany k slavnostnímu outfitu.

Víte, jak vznikla tradice svatebního podvazku?

Už ve středověké Evropě lidé věřili, že pokud získají alespoň kousek svatebního oděvu nevěsty, přinese jim štěstí. Pokud se k tomuto odhodlali, nevěsta musela počítat s poničenými šaty. Postupem času proto začaly nevěsty nosit drobný kousek oděvu, podvazek. Bylo snadné ho sundat a podle tradice ho hodit mezi svatebčany. V 19. století byl už podvazek propracovaný a stylový. Nevěsta ho mohla dostat jako dárek od své rodiny. V současnosti nevěsta často dostává dva podvazky. Jeden může házet a druhý si nechá na sobě a později na památku. A co ta pověstná modrá barva? Nevěsty nosí modrý podvazek jako součást tradice a pro štěstí. Modrá barva symbolizuje věrnost, čistotu a stabilitu. Díky svatebnímu podvazku s modrým detailem nenápadně začleníme něco modrého do svatebního dne.

Svatební krajkové podvazky pro nevěstu

Trocha svatební historie

Ve starověkých kulturách měly svatby obvykle náboženský charakter, nesly však s sebou i důležité právní aspekty. Ve starověkém Řecku byly svatby zasvěceny bohyni Héře, která je bohyní manželství.

V křesťanském světě se svatby staly součástí církevního obřadu, který vedl kněz. Svatba byla považována za svátost a instituce manželství byla velmi důležitým základem pro celou společnost. Nicméně zajímavostí může být průběh svatby v raném středověku. Pokud pár například z venkovského prostředí neměl snadný přístup k církevní instituci, mohl postačit vzájemný souhlas a manželství bylo považováno za platné. 

V současnosti si novomanželé mohou vybrat z mnoha různých forem svatebních obřadů, které odrážejí různé kulturní, náboženské a osobní preference páru. Některé svatby jsou velkolepé a tradiční, zatímco jiné jsou malé a intimní.