Kamenný obchod v Praze naposledy otevře v pátek 26.7.2024, přijďte si ještě udělat radost. E-shop tu pro vás bude beze změny i nadále.

Blog

LERON pokračuje on-line

Kamenný obchod v pražských Nuslích se naposledy otevře v pátek 26.7.2024

E-shop LERON.cz zůstává i nadále v provozu.

Milé zákaznice, milí zákazníci,

možná vás tato zpráva překvapila a napadlo vás, proč jsem se rozhodla zavřít kamenný obchod. Ráda bych se s vámi podělila o důvody tohoto rozhodnutí a o příběh LERON.

Andrea - tvůrkyně obchodu

Obchod jsem otevřela v roce 2018 a od té doby se v něm vystřídalo mnoho skvělých lokálních značek a tvůrců. Spolupráce s nimi byla a je pro mě nesmírně inspirativní. S některými trvá už dlouhou dobu a z některých se dokonce vyvinulo přátelství.

Obchod LERON

Zpočátku jsem vše, e-shop i kamenný obchod, vedla sama. Díky mé každodenní přítomnosti v obchodě jsem měla možnost se s vámi osobně setkávat, povídat si a sdílet nadšení pro českou a slovenskou handmade tvorbu.

Milá setkání v LERON

Časem jsem si uvědomila, že potřebuji posilu. Měla jsem štěstí na skvělé spolupracovnice - Janu, Zuzku, Kristýnku a Adélku, které do LERON vnesly svůj jedinečný přínos a energii.

Tým v obchodě LERON

Přestože se může zdát, že v tomto počtu už to pro mě musela být pohoda, v zákulisí obchodu a e-shopu se toho děje opravdu mnoho. Kamenný obchod ode mě, jako jeho zakladatelky a tvůrkyně, vyžaduje neustálou péči, přítomnost a plné nasazení.

Momentky z LERON

V mém osobním životě však nastaly změny. S manželem jsme se přestěhovali do mých rodných jižních Čech, odkud jsem do obchodu v poslední době dojížděla. Nyní navíc očekáváme přírůstek do rodiny. Cesty do Prahy se staly náročnými a postupně mi začalo být jasné, že takto nemohu dlouhodobě pokračovat.

To mě přivedlo k rozhodnutí po 6 letech ukončit provoz kamenného obchodu v Praze a soustředit se pouze na e-shop. Tím získám prostor věnovat se naplno jak LERON, tak i rodině. Některá rozhodnutí nejsou snadná, ale cítím, že toto je správné. 

S radostí musím dodat, že jsem po oznámení této změny obdržela mnoho krásných přání a slov podpory. Většinu značek a tvůrců, na které jste v LERON zvyklí, najdete i nadále na e-shopu LERON.cz. Budu se s vámi stále setkávat prostřednictvím Instagramu a věřím, že zůstaneme ve spojení.

Pokud si ještě chcete udělat radost nákupem v kamenném obchodě, můžete nás navštívit do 26.7. Po tomto datu se na vás budu těšit na e-shopu.

Děkuji, že jste součástí LERON.

Vaše Andrea

Dárek pro učitelky a učitele - poděkujte dárkem, který neuvadne

Blíží se konec školního roku a vy chcete vyjádřit poděkování za práci během celého roku? Výběr správného dárku pro učitelku může být výzvou. Pokud hledáte něco skutečně originálního a zároveň chcete podpořit lokální výrobce, obchod LERON je tím pravým místem. Představujeme vám několik nápadů na dárky, které najdete právě u nás.

Výletník - cestovatelské fotoalbum a průvodce

Pro učitelku či učitele, kteří rádi cestují po Česku je Výletník ideálním dárkem. Toto kombinované cestovatelské fotoalbum a zároveň průvodce je perfektní pro zaznamenávání vzpomínek z cest. Pomůže tak nejen uchovat fotografie a suvenýry, ale také psát poznámky a tipy na další cesty. Tento dárek je nejen praktický, ale také velmi osobní a inspirující.

Cestovatelské fotoalbum Výletník LERON

Dřevěné a porcelánové šperky

Drobné šperky jsou vždy skvělou volbou a pokud jsou navíc ručně vyráběné z kvalitních materiálů, mají ještě větší hodnotu. V LERON najdete krásné dřevěné, porcelánové i stříbrné šperky, které jsou unikátní a stylové. Podívejte se na nabídku Bewooden, Alizi Design , Stehlík Design nebo Hana Pokorná. Ať už se rozhodnete pro decentní náušnice, náramek nebo náhrdelník, paní učitelka tento osobitý dárek určitě ocení.

Šperky pro paní učitelku

Brože elegantní i se špetkou humoru

Brože jsou opět v módě a skvěle doplní jakýkoliv outfit. Vyberte nějakou krásnou, ručně vyráběnou brož z nabídky LERON. Ať už se jedná o jemný květinový motiv nebo abstraktní design, brož bude krásným a vkusným doplňkem, který může paní učitelka nosit s radostí. 

Brož může být vhodným doplňkem i pro pana učitele. Koupí Hento toto výrobku navíc podpoříte sdružení Bol raz jeden človek, které od roku 2006 připravuje pro své kamarády s mentálním postižením množství vzdělávacích, uměleckých a volnočasových aktivit.

Vonné svíčky

Není nic lepšího než si po náročném dni ve škole zapálit vonnou svíčku a relaxovat. LERON nabízí širokou škálu ručně vyráběných vonných svíček Svíčkuj, které nejen krásně voní, ale také vypadají úžasně. Jsou přírodní, vyrobeny ze sójového vosku, 100% přírodních esenciálních olejů a bavlněného knotu. Vyberte vůni, která nejlépe odpovídá osobnosti paní učitelky a dopřejte jí chvilku klidu a pohody.

Svíčky a interiérové parfémy

Proč Zvolit LERON?

Podporou lokálních výrobců nejen získáte originální a kvalitní produkty, ale také přispějete k udržení tradičních výrobců a lokální ekonomiky. LERON se specializuje na nabídku ručně vyráběných produktů, které jsou vytvořeny s láskou a péčí. Každý výrobek je originál, který v sobě nese příběh a osobitost svého tvůrce. S nabídkou od LERON můžete být jistí, že najdete něco výjimečného, co potěší. Navštivte kamenný obchod v pražských Nuslích nebo objevte krásu lokálních produktů na eshopu.

Módní trendy pro letošní rok - kvalitní materiály a lokální původ

Rok 2024 přináší do světa módy mnoho inovací a zajímavých návratů. Stačí se rozhlédnout po ulici. Kdo z vás také nosil v nácti široké kalhoty? Módní návrháři se nechávají inspirovat různými kulturami, technologickým pokrokem i ekologickým uvědoměním. Pojďme se na to podívat blíž.

Udržitelnost a eco-friendly móda

Ekologické myšlení je stále více v popředí zájmu také módního průmyslu. V roce 2024 je kladen velký důraz na udržitelnost a etické zdroje materiálů. Stále častěji jsou používány recyklované tkaniny, organická bavlna a veganské kůže. Materiály jako modal, tencel, lyocell nebo mušelín získávají na oblibě.

Lokální a handmade výroba

Podpora místních značek je nejen důležitá, ale i trendy. Kupovat si hory oblečení jenom proto, že je levné, nedává smysl. Dejte přednost kvalitě před kvantitou. Zaměřte se  na kvalitní věci, jejichž životnost vás potěší. Raději mít ve skříni méně kousků, ale z kvalitních materiálů. Super jsou například šaty, které můžete nosit celoročně nebo elegantní a zároveň vzdušné tílko. To z dílny EM fashion užijete nejen v létě, ale vynesete ho i pod sako nebo svetřík.

Módní trendy

Vybírejte si módu od místních značek a designérů, kteří šijí své produkty lokálně. Podpoříte místní ekonomiku a vaše doplňky budou jedinečné. Velká koncentrace takových výrobců bývá na venkovních tržištích, jako jsou Design market nebo Mint market, ale kvalitní výběr vám poskytne i lokální obchod, jakým je LERON v pražských Nuslích.

Obchod LERON - Praha 4

Nostalgie i inovace

Rok 2024 přináší do módy směs inovací, nostalgie a uvědomělosti. Od udržitelnosti a technologických inovací po návraty k retro stylům a kulturní inspiraci – módní průmysl nabízí širokou paletu trendů, které osloví zákazníky s rozmanitým vkusem a preferencemi. Bez ohledu na to, jaký styl preferujete, myslete především na sebe a své pohodlí.

Svatební šaty ani koláčky v Leron neseženete, ale vyladěné doplňky ano

Šaty máme, svatební sice ne, ale hostky si mají z čeho vybírat. Koláčky nepečeme, ale kousek je Zrno zrnko a u nás si místo plného žaludku můžete udělat radost krásným doplňkem. Ty máme i pro muže. A pokud to máte do Nuslí z ruky, vybírat můžete i online. Svatební sezóna je v plném proudu.

Doplňky pro svatební hosty i nevěsty a ženichy

Chcete na svatbě mít něco jedinečného? Zazářit a zároveň se cítit pohodlně můžete v mušelínových šatech s decentní kabelkou na nezbytnosti, které chcete mít vždy po ruce. Vkusné šperky jsou téměř samozřejmostí. Případně pro svatbu venku lze zvolit květinový doplněk, který vydrží a neuvadne. Krásné čelenky nebo věnečky nám vytváří Kvete kvítí.

Pro muže lze doporučit kombinaci dřevěného motýlka a manžetových knoflíčků z dílny Labatti. Pokud chcete naředit nudu, stačí si vzít originální ponožky

Svatebni doplnky

Svatební dar nemusí být nuda

Svatební dar pro novomanžele může být praktický. Někdy si pár sám řekne, jaké věci by uvítal například do nové domácnosti. Možná byste jim ale raději dali dárek, který je originální a osobitý. Cestovatelské fotoalbum a průvodce Výletník potěší páry, které rády poznávají a výletují po České republice. Na každé z 20 stran je tip na jeden výlet s návrhy, kam si během poznávání zajít na něco dobrého. Protější strana je určena pro jejich zápisky a fotografie. Album obsahuje mapku s vyznačenými cíli výletů a jedna strana je milým věnováním pro nové majitele alba. Více o fotoalbu Výletník najdete na e-shopu.

Cestovatelské album a průvodce v 1 Výletník Leron

Netroufáte si vybírat konkrétní dar a přejete si novomanželům darovat raději peníze ve vkusném dárkovém balení? Možná vás zaujme ručně vyrobená svatební dárková krabička na peníze od Katky z Krabičkárny.

Inspirujte se v našem speciálním výběrů dárků a doplňků na svatbu na e-shopu. Najdete v něm nejen tipy na svatební dárky. Vybrali jsme pro vás třeba šperky, kabelky i pánské doplňky, které se tematicky hodí pro svatebčany k slavnostnímu outfitu.

Víte, jak vznikla tradice svatebního podvazku?

Už ve středověké Evropě lidé věřili, že pokud získají alespoň kousek svatebního oděvu nevěsty, přinese jim štěstí. Pokud se k tomuto odhodlali, nevěsta musela počítat s poničenými šaty. Postupem času proto začaly nevěsty nosit drobný kousek oděvu, podvazek. Bylo snadné ho sundat a podle tradice ho hodit mezi svatebčany. V 19. století byl už podvazek propracovaný a stylový. Nevěsta ho mohla dostat jako dárek od své rodiny. V současnosti nevěsta často dostává dva podvazky. Jeden může házet a druhý si nechá na sobě a později na památku. A co ta pověstná modrá barva? Nevěsty nosí modrý podvazek jako součást tradice a pro štěstí. Modrá barva symbolizuje věrnost, čistotu a stabilitu. Díky svatebnímu podvazku s modrým detailem nenápadně začleníme něco modrého do svatebního dne.

Svatební krajkové podvazky pro nevěstu

Trocha svatební historie

Ve starověkých kulturách měly svatby obvykle náboženský charakter, nesly však s sebou i důležité právní aspekty. Ve starověkém Řecku byly svatby zasvěceny bohyni Héře, která je bohyní manželství.

V křesťanském světě se svatby staly součástí církevního obřadu, který vedl kněz. Svatba byla považována za svátost a instituce manželství byla velmi důležitým základem pro celou společnost. Nicméně zajímavostí může být průběh svatby v raném středověku. Pokud pár například z venkovského prostředí neměl snadný přístup k církevní instituci, mohl postačit vzájemný souhlas a manželství bylo považováno za platné. 

V současnosti si novomanželé mohou vybrat z mnoha různých forem svatebních obřadů, které odrážejí různé kulturní, náboženské a osobní preference páru. Některé svatby jsou velkolepé a tradiční, zatímco jiné jsou malé a intimní. 

Slow fashion kupovala už moje babička

Zní to zvláštně? :) Možná. Ale došlo mi, že je to tak, i když o tom moje babička Jaruška asi takto tehdy ještě nepřemýšlela. Vyprávěla mi, jak si z prvních výplat v práci pořídila šaty, boty a kabelku. Všechno muselo hezky ladit, aby jí to na taneční zábavě slušelo. Pamatuji si, že pořizovací cena této parády nebyla v porovnání s její mzdou právě nízká. Oblečení a doplňky měly svou hodnotu a nositelka si jich vážila, pečovala o ně. Když se něco pokazilo, měla snahu to nechat ještě opravit nebo upravit. A to jsou všechno principy tzv. slow fashion, neboli pomalé módy.

Pamatuji si, že se mi líbilo, jak o těch svých vysněných kouscích ze šatníku mluvila. S radostí.  Samozřejmě nakupování s rozmyslem bylo v té době spojeno i s tím, že nabídka byla poměrně malá a byla "jiná" doba. Jsem vděčná, že teď si můžeme vybrat, ale bohužel obrovská nabídka a nízké ceny výrobků vyrobených na druhém konci světa na nás líčí past fast fashion. 

Pokud s Vaší představou o oblečení a módních doplňcích rezonují slova jako kvalita, udržitelnost a dlouhá životnost, čtete dál. Oceňujete lokální výrobu, kdy za ušitým či vyrobeným kouskem stojí značka, které záleží na tom, z jakých materiálů tvoří? Pak už jste termín slow fashion nejspíš slyšeli. Právě s pomalou módou je úzce spjata ruční výroba, řemeslné techniky, recyklace a snaha minimalizovat negativní dopady výroby a plýtvání na životní prostředí. Všechny tyto hodnoty rezonují i se mnou, a proto je tu obchod Leron.

Proč se vyhnout fast fashion a být slow

Pokud mluvíme o slow fashion, co je pak ta často zmiňovaná fast fashion? Ano, je to protiklad. 

pomalá móda

Rychle reagovat na nové módní trendy, rychle a levně ušít, rychle prodat. Tak by se dala stručně popsat idea levné módy. Tento model příliš nezohledňuje dopady na životní prostředí, ani neklade důraz na dobré pracovní podmínky zaměstnanců továren.

Jaké jsou hlavní dopady fast fashion na životní prostředí?

Proces výroby textilních materiálů, barvení látek a finální úpravy oblečení s sebou nese obrovskou spotřebu vody (na jedno bavlněné tričko se spotřebuje cca 2 500 litrů vody), může docházet ke znečištění vodních zdrojů chemikáliemi a barvivy.

Rychlý výrobní cyklus fast fashion často používá levné materiály, což může těžko vést k ušití kvalitního oblečení. Naopak se počítá s tím, že brzy doslouží a bude nahrazeno jiným.  To není pro spotřebitele vzhledem k nízké ceně problém. Levné rovná se lákavé.

Většina oblečení je vyráběna v zemích třetího světa, kde výrobci hledají levnou pracovní sílu. V továrnách, kde se oblečení vyrábí pracují z 85 % ženy, které si za celý den vydělají zhruba 3 dolary.

Doprava na velké vzdálenosti přispívá ke zvyšování emisí skleníkových plynů. 

To je však pouze stručný popis. Negativních dopadů na životní prostředí je mnohem více.

Slow fashion v obchodě LERON

V obchodě LERON se zaměřujeme na tvůrce a značky, jimž je blízký přístup slow fashion, zaujaly nás designem, kvalitou a svým přístupem k tvorbě. Prodávané výrobky jsou českého a slovenského původu a jsou tzv. handmade.

design shop Leron Praha

Nákup od lokálních značek má velkou výhodu v tom, že jím společně podporujeme udržení původních řemesel a snižujeme zatížení životního prostředí přepravou výrobků na dlouhé vzdálenosti. Dáváme najevo, že nám není lhostejné, kdo za výrobou stojí a zdali je za svou práci adekvátně odměněn. A ještě taková třešnička na dortu. Menší lokální značce záleží na tom, jestli je zákazník spokojený a tvorba je pro ni posláním a radostí.

handmade-vyrobeno-rucne-slow-fashion

Oblečení s myšlenkou slow fashion

Co má oblečení, které najdete v LERON, společné?  Především kvalitní materiály. Podívejme se na některé příklady.

Bio bavlna

Označení bio bavlna vyjadřuje, že bavlna byla pěstována a zpracována podle určitých ekologických a sociálních standardů. Tento fakt kontrolují nezávislé organizace, které udělují certifikaci. Často jde o Global Organic Textile Standard (GOTS) nebo Organic Content Standard (OCS). Z bio bavlny jsou ušité pohodlné šaty, tuniky či trika z naší nabídky.

Bio bavlna

Modal

Modal se vyznačuje svou lehkostí, vzdušností a odolností. Na tomto materiálu se netvoří žmolky a  dobře si udržuje svou původní barvu. V LERON si můžete vybrat z modalu s certifikátem Öko-Tex třída 1 například spodní prádlo

Modal

Len 

Len je nejsilnějším a nejpevnějším textilním vláknem, které se zpracovává ze stonku. Lněná látka má charakteristickou povrchovou texturu a přirozený lesk. Je na omak chladivá, dobře odvádí teplo a má výbornou schopnost přijímat vlhkost.

Len v kombinaci s viskózou

Přirozenou hrubost a mačkavost lnu může skvěle ovlivnit vysoký podíl viskózy. Len je díky viskóze měkčí. Pokud někomu vadí hrubší len v jeho přirozené podobě, tak v tomto mixu ho bude milovat. Lněné i viskózové materiály mají dlouhou životnost. Oblečení z nich je přirozeně antibakteriální, chrání proti UV záření, je vhodné pro alergiky (odolný vůči plísním, pylům a prachu),  nevytváří statickou elektřinu, nepřitahuje a nepohlcuje prach, proto se nemusí prát tak často jako bavlna,  díky struktuře tkaniny dobře propouští vzduch, dobře odvádí vlhkost (nelepí se na pokožku), dobře odvádí teplo, které rychle unikne a výborně se barví.

 len a viskoza

Chcete vyzkoušet kvalitní kousky a podpořit myšlenku slow fashion?

Přijďte se podívat do našeho kamenného obchodu v pražských Nuslích nebo si vyberte z naší nabídky na eshopu.

BannerkontaktyvylohaAndrea

Nezapomeňte především být slow a využívat, co již máte

Opravujte své oblečení, vydrží vám déle. Můžete ho zkusit i přešít a získáte nový kousek.

Zajděte na swap ve svém sousedství a poznejte místo, kde žijete.

Navštivte charitativní obchůdky a porozhlédněte se po kvalitním oblečení z druhé ruky.

Oblečení, které nepotřebujete, pošlete dál. Uděláte radost dalším podobně smýšlejícím.

Změnit vše najednou a 100 % je nemožné, ale už jen úvaha o tom, co si pořídit a proč, je skvělý začátek. :)

Časté otázky zákazníků

Mohlo by Vás zajímat (FAQ)

Kdy mám volat na mobilní telefon 721 147 604?

Na mobilním telefonu jsem Vám k dispozici pouze v otevírací době kamenného obchodu. Pokud však vidíme zmeškaný hovor, snažíme se zavolat zpět, jakmile je to možné nebo Vám odpovíme na sms.

Kde mohu sledovat, co je v LERON nového?

Ideální je přihlásit si odběr newsletteru, kde můžete často najít milé slevy pouze pro odběratele. Slevové kódy ale můžete objevit také na Instgramu nebo Facebooku stejně jako informace o novinkách. Uděláte nám radost, pokud tam s námi budete sdílet, co jste si v LERON pořídili.

Je možné si zakoupit dárkový poukaz a jak dlouho platí?

Ano, dárkové poukazy si můžete vybrat na e-shopu nebo Vám ho vystavíme přímo v kamenném obchodě LERON. Platí po dobu 6 měsíců. A můžete ho uplatnit na e-shopu nebo v kamenném obchodě LERON pouze jedenkrát a v plné výši.

Kolik dní mám na platbu on-line objednávky z e-shopu?

Neuhrazenou objednávku je potřeba uhradit do 3 dní. Pak se Vám ozveme (sms/e-mail) a ověříme si, jestli platí. Většinu originálních kousků máme v málo kusech nebo dokonce po jednom kuse a nemůžeme déle držet v rezervaci.

K čemu je dobré odebírání newsletteru a registrace v e-shopu?

Přibližně jednou za 14 dní posíláme newsletter jeho odběratelům, v němž najdou informace o novinkách, zajímavých kouscích v LERON a také často přidáme nějakou příjemnou slevu, kterou lze uplatnit právě na e-shopu.:)

Registrace v e-shopu Vám přinese přehled na Vašimi objednávkami, pokud se k nám rádi vracíte. Můžete se průběžně podívat na stav zpracování objednávky a znovu si ji prohlédnout. Po jejím odeslání zde najdete i trasovací číslo Zásilkovny. Možná tam objevíte věrnostní slevu, kterou čas od času registrovaným zákazníkům přichystáme jako poděkování.:)

Jak mám postupovat, pokud chci vrátit zpět objednávku z e-shopu?

Všechny potřebné informace najdete v článku Vrácení zboží.

Pokud si zvolím Osobní odběr objednávky a uhradím ji, kolik dní mám na její vyzvednutí v kamenném obchodě LERON?

Pokud je objednávka a osobním odběrem v kamenném obchodě LERON uhrazena předem, máte ji zde připravenou většinou hned v ten samý den v otevírací době obchodu, pokud nejde o zakázku a výrobu na přání. Samozřejmě tady na Vás objednávka počká, ale prosím nenechávejte ji zde uloženou příliš dlouho. Máme omezenou skladovací kapacitu.:) 

Pokud si uhrazenou objednávku přijdu vyzvednout do kamenného obchod LERON a zjistím, že mi nevyhovuje, co dál?

Platí zde stejná možnost vrácení zboží do 14 dní od převzetí, jako byste nakoupili přes e-shop a nechali si poslat balíčkem. Jen nám nemusíte posílat balíček zpět, ale už si ho tu necháme a vyplníme s Vámi vše potřebné pro vrácení zboží a následně peněz. Jejich vrácení se ideálně provádí stejným způsobem, jakým byla platba přijata.

Pokud si zvolím Osobní odběr objednávky a vyberu Platbu v kamenném obchodě LERON hotově nebo kartou, jak dlouho bude trvat její rezervace?

V tomto případě jde o rezervaci zboží v kamenném obchodě LERON, které není uhrazeno. Je tedy přes e-shop pouze rezervováno a to po 3 pracovní dny. Pokud by některý den byl obchod např. zavřený, rezervace se prodlužuje o další pracovní den. Jakmile se blíží konec doby rezervace, posíláme ještě sms s tímto upozorněním a Vy si můžete přes sms nebo telefonátem rezervaci prodloužit. Určitě se domluvíme dle Vašich možností na délce prodloužení rezervace.

Mohu rezervaci ještě na místě v obchodě LERON změnit nebo zrušit?

Samozřejmě ano. Můžete si třeba vybrat něco úplně jiného na místě nebo vůbec nic.:) Pokud se rozhodnete rezervaci zrušit ještě před Vaším příchodem, moc nám pomůže, když nám to dáte vědět. Nebudeme tak blokovat originální kousky dalším zájemcům.

Pokud si rezervované zboží v kamenném obchodě LERON prohlédnu, na místě ho uhradím a později se rozhodnu, že mi nevyhovuje, jak to mohu vyřešit?

Můžete využít výměny zboží do 14 dní za jiné zboží přímo v kamenném obchodě LERON, stejně jako v případě nákupu na místě bez předchozí rezervace zboží s pomocí e-shopu. Prosím ponechte si raději účtenku k nákupu.

Pokud nakoupím přímo v kamenném obchodě LERON a zboží bude např. nevhodný dárek, jak to mohu vyřešit?

Zboží Vám můžeme do 14 dní od Vašeho nákupu vyměnit. Nezapomeňte si přinést s sebou účtenku, prosím.

Zajímá Vás cokoli dalšího? Napište nám nebo zavolejte.:)

Děkuji.

Andrea z LERON

 

Mobil: 721 147 604 (ÚT - PÁ v otevírací době obchodu)

E-mail: info@leron.cz

 

 

 

 

Puncovní značky

V současnosti jsou české puncovní značky využívané pro zlaté, stříbrné a platinové šperky. Puncovní značky udávají ryzost materiálu. Ryzostní značka má podobu třímístného číselného kódu, které identifikuje druh a ryzost kovu, ze kterého je šperk vyroben. Puncovní značky na produkt razí nezávislá instituce, nikoli výrobce či prodejce. V České republice tuto funkci zastupuje Puncovní úřad.

Veškeré námi prodávané zboží je řádně označeno v souladu s platnou legislativou.

Stříbrné šperky jsou vyrobeny z ryzosti 925/1000 a oraženy příslušnou ryzostní značkou. Dle váhového limitu ještě některé z nich podléhají puncovní kontrole přímo na úřadě a nesou ještě označení razidlem Puncovního úřadu. Dále na špercích naleznete identifikační značku výrobce, kterou má registrovanou na Puncovním úřadě. 

Pokud se o puncovnictví chcete dozvědět ještě více, doporučujeme navštívit přímo stránky Puncovního úřadu.